Amerikaanse regering zal alle tegoeden failliete Silicon Valley Bank vrijgeven, ook Signature Bank gaat overkop (2024)

Binnenland Economie

Amerikaanse regering zal alle tegoeden failliete Silicon Valley Bank vrijgeven, ook Signature Bank gaat overkop (1)

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikaanse regering heeft aangekondigd dat het alle tegoeden van de over de kop gegane Silicon Valley Bank (SVB) zal vrijgeven. Klanten zullen hun geld vanaf maandag krijgen, zo klinkt het in een gezamenlijke mededeling van minister van Financiën Janet Yellen, de centrale bank van de VS, (de Fed) en het Amerikaanse depositogarantiefonds (FDIC). Dezelfde regeling zal gelden voor Signature Bank, dat gisterenavond gesloten werd door de Amerikaanse toezichthouder.

Donderdag raakte Silicon Valley Bank (SVB) in de problemen. Door de opgelopen rente was herfinanciering van bestaande leningen, die tegen lage tarieven waren afgesloten, te duur en moeilijk geworden. Omdat klanten massaal probeerden hun tegoeden op te nemen, besloot de Californische toezichthouder de bank te sluiten.De staat Californië nam daarop de bank over en het aandeel van SVB werd geschorst op de beurs.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved Economie Belangrijke geldschieter van Amerikaanse techindustrie is failliet: gaan wij ook nattigheid voelen? zo 12 mrt 2023 16:41

Gisterenavond heeft de Amerikaanse regering aangekondigd dat het alle tegoeden van de bank zal vrijgeven. Normaal gesproken staat de overheid slechts borg voor tegoeden tot 250.000 dollar, maar veel van de tegoeden lagen een pak hoger.

Tegelijkertijd maakte minister van Financiën Janet Yellen duidelijk dat de Amerikaanse belastingbetaler niet voor de kosten zal moeten opdraaien.

Amerikaanse regering zal alle tegoeden failliete Silicon Valley Bank vrijgeven, ook Signature Bank gaat overkop (3)

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

"Vandaag nemen we doortastende maatregelen om de Amerikaanse economie te beschermen door het vertrouwen van het publiek in ons banksysteem te versterken", luidt de verklaring. "Deze stap zal ervoor zorgen dat het Amerikaanse banksysteem zijn vitale rol blijft vervullen: het beschermen van deposito's en het verschaffen van toegang tot krediet aan huishoudens en bedrijven op een manier die een sterke en duurzame economische groei bevordert."

Yellen sloot eerder wel een redding van de bank uit. In een interview met zender CBS zei ze dat de Amerikaanse regering zich ervan wil verzekeren dat andere gezonde banken niet besmet raken door de problemen. Maar op overheidsgeld hoeft SVB niet te rekenen. "Tijdens de financiële crisis (van 2008) werden investeerders in grote systeembanken gered door de Amerikaanse overheid. Dat gaan we niet opnieuw doen."

HSBC neemt Brits filiaal over

Het Britse filiaal van de failliete bank zal worden overgenomen door HSBC Holdings voor 1 pond. Dat hebben de holding zelf en de Britse regering vanmorgen voor opening van de beurs aangekondigd.

"De deposito's zijn gered, zonder steun van de belastingbetaler", schreef minister van Financiën Jeremy Hunt op Twitter. De Bank of England verzekerde dat het Britse financiële systeem "veilig en voldoende gekapitaliseerd is (...) Er is geen enkele andere Britse bank getroffen."

Het beursgenoteerde HSBC verwerft de Britse tak die voor 5,5 miljard pond aan uitstaande kredieten heeft en 6,7 miljard pond aan deposito's. Het Britse filiaal van Silicon Valley Bank maakte vorig jaar nog 88 miljoen pond winst.

Ook Signature Bank gaat overkop

Gisterenavond hebben de Amerikaanse toezichthouders een tweede bank in een week tijd laten sluiten. Het gaat omSignature Bank uit New York, de op 20 na grootste bank van de Verenigde Staten, met activa die door de Federale Reserve (The Fed) eind 2022 op 110 miljard dollar werden geschat.

Eenzelfde regeling zoals voor Silicon Valley Bank zal ook van kracht zijn voor Signature Bank.

Amerikaanse regering zal alle tegoeden failliete Silicon Valley Bank vrijgeven, ook Signature Bank gaat overkop (4)

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen

  1. Wallonië Vermiste tiener uit Namen na anderhalf jaar gezond en wel teruggevonden in Frankrijk do 27 jun 20:01
  2. Binnenland Regen- en onweerszone slaat toe in het centrum van het land, ook intense regen mogelijk in het zuidoosten, code oranj... Update 30 min
  3. Economie Moederbedrijf van Terre Bleue, Gigue en Zilton is failliet, 150 mensen verliezen hun baan 14:42
  4. Buitenland Ex-werknemer opgepakt die 60.000 liter peperdure Spaanse wijn zou hebben laten weglopen na ontslag 12:59
  5. Liveblog Festivalzomer 2024 Liveblog festivals: Genk on Stage maakt zich klaar voor 10.000 Joost Klein-fans, superfans kamperen urenlang voor podium 16:33
  6. Westende Brand in appartementsgebouw in Westende geblust Update 13:57
  7. Gemeenteraadsverkiezingen "Meldpunt illegaliteit" in elke politiezone, reclame in Nederlands en fusie enkel na referendum: Vlaams Belang stelt ... 15:27
  8. Festivals Performancekunstenaar Marina Abramovic krijgt publiek van Glastonbury 7 minuten stil met oproep voor vrede 10:47
  9. Justitie Vader van Ternats gezin dat urenlang gegijzeld werd, nu zelf in de cel: zou feiten zelf georganiseerd hebben 19:48
  10. Onderwijs Na dodelijk zwemongeval in Hoogstraten: waarom onze bevolking steeds meer "zwemarm" is vr 28 jun 20:17
Amerikaanse regering zal alle tegoeden failliete Silicon Valley Bank vrijgeven, ook Signature Bank gaat overkop (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 5967

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.